Burn out

Eigenlijk ben je te vaak over je grenzen heen gegaan. Heb je die überhaupt nog wel? Je lichaam heeft je al regelmatig aangegeven dat het klaar is, maar jij luistert daar niet naar. Want het moet beter, kan anders, is nooit goed genoeg en als anderen je iets vragen zeg je steevast ja. En nu, na al dat negeren, gaat je lichaam je pas echt tegenwerken en wil of kan je niets meer.

Paarden brengen je heel snel terug naar je basis en verwachten dat je in het hier en nu bent. Niet in je hoofd, maar in je lichaam. Voelen in plaats van denken. Paarden leren je letterlijk om je grenzen aan te voelen en aan te geven. Dat komt doordat paarden altijd in het hier en nu leven en altijd elkaars grenzen in de gaten houden. Ze leven in kuddes; hiërarchie en

duidelijkheid zijn voor deze dieren van levensbelang. Scannen hoe jij in je vel zit, is dus het eerste wat ze doen als ze naast je staan. Ze observeren je, ruiken je angst of overmoed, zien je lichaamstaal en vanuit die observaties zullen ze je uitproberen. Tenzij ze direct in de gaten hebben dat jij geen partij voor ze bent. Dan behandelen ze je als iemand die lager in rang staat. Een leider beschermt vaak de ‘zwakkere’ pony’s in een kudde.

Ervaring van Jade (29)

Ik, als niet paardenmens, had geen idee wat ik kon verwachten van paardencoaching. Een vriendin had mij vol enthousiasme verteld over haar ervaringen en de inzichten die ze had gekregen door deze manier van coachen. Ik was dus benieuwd wat me te wachten stond. Tijdens de eerste sessie kreeg ik al snel meerdere spiegels voorgehouden die life-changing bleken te zijn. Mijn overmatige alertheid, onbewuste spanning en het niet aangeven van mijn grenzen, zijn eigenschappen die me compleet hebben uitgeput. Ik ben me nu steeds bewuster van deze eigenschappen en leer er mee om te gaan, wat mij ontzettend veel energie oplevert.

 

Scroll naar boven