Hoezo dat spiegelen?

Dit is waarom paarden gedrag spiegelen:

Regelmatig benoem ik dat paarden je gedrag spiegelen tijdens een sessie equitherapie. Ik kan me voorstellen dat je je hier niets bij kunt inbeelden. Daarom geef ik je een kijkje in mijn ervaringen. Eerst zal ik zo concreet mogelijk proberen uit te leggen waarom paarden gedrag spiegelen.

De leider moet betrouwbaar zijn

Paarden zijn vluchtdieren, dat maakt dat ze heel gevoelig zijn en altijd onderzoeken of een ander te vertrouwen is. Daarnaast kijken ze in alle situaties wie de leider is. Een leider zorgt voor veiligheid, eten en structuur, en is dus heel belangrijk voor een kudde. Daarom zijn paarden altijd iedereen aan het scannen en gedrag aan het spiegelen. Angst, woede, onzekerheid, twijfel en ander negatief gedrag maakt iemand tot een onbetrouwbare leider. Zodra een paard dit voelt, zal hij meteen de leiding proberen over te nemen.

Spiegelen doen dus ze eigenlijk altijd. Als ik met Hero aan het trainen ben en ik heb een heftige dag op mijn werk gehad, dan probeert hij net even meer uit om te kijken hoe ik reageer en of ik wel veilig ben. Als ik dan niet reageer of mijn grens aangeef, zal hij steeds een stapje verder gaan.

Angst veroorzaakt angst

Als iemand angstig is, heeft een paard dat al snel in de gaten. Het ligt aan zijn rang welk gedrag hij dan vertoont. Zo liep ik eens met mijn moeder over straat. In de verte zagen we mini buurpony Brammetje lopen. Toen mijn moeder hem zag, begon ze al wat onrustig te doen. Hoe dichter we bij Brammetje kwamen, hoe onrustiger mijn moeder én Brammetje werden. Op het moment dat mijn moeder Brammetje angstig achter mijn rug passeerde, steigerde hij en was bij allebei de onrust compleet.

Hoe een paard reageert, heeft te maken met de plek die hij in zijn huidige kudde inneemt. Maar ook met zijn verleden en karakter. Als een paard in zijn eigen kudde bovenaan staat, zal hij op een andere plek ook veel eerder proberen te domineren en andersom als een pony ergens onderaan staat en bij jou angst voelt, zal hij jou ook eerder proberen te domineren. Helemaal als jij dit niet durft toe te geven of probeert die angst te negeren.

Therapie opdracht: je angst leren herkennen.

In therapie werk ik met een tiener die het ontzettend moeilijk vindt om haar grens aan te geven. Wanneer bij haar de angst of spanning oploopt, merkt ze dit pas op het moment dat het eigenlijk al teveel voor haar is geworden. Ze is dan al geëmotioneerd en dichtgeslagen.

We oefenen wekelijks met Yara. Yara is ontzettend gevoelig voor twijfel en angst, en probeert daarop de leiding over te nemen. Dit doet ze door de angst te vergroten. De opdracht voor mijn cliënt is Yara borstelen en ondertussen haar eigen grens herkennen en haar angstgevoelens proberen te voorkomen. Als we met deze oefening bezig zijn, merk ik al snel aan Yara wanneer ze de grens probeert op te zoeken. Ik benoem dit dan en dan kijken we op welk niveau de angstgevoelens van mijn cliënt zitten.

Pubers proberen ook altijd de grens op te zoeken en spiegelen gedrag van hun ouders en andere kinderen. Ook zij proberen zo hun plaats te bepalen, zowel in het gezin als in de maatschappij. Voor een tiener is het daarom heel belangrijk om te leren waar hun grenzen liggen en hoe ze dat duidelijk kunnen aangeven.

Scroll naar boven